Kajenský pepř nejen do mexické kuchyně

Nákupy

Pálivá chuť je pro někoho naprosto nezbytnou skoro v každém pokrmu a pokud by to bylo možné, chilli by si přidávali pomalu i do dezertů. Pokud mezi tyto milovníky patříte určitě už jste slyšeli o kajenském pepři. Nenechte se ovšem zmást jeho názvem, který o opravdu zavádějící, protože toto koření nemá s klasickým pepřem, který známe, nic společného. Proč tedy tento název? Vysvětlení je poměrně jednoduché. Jedná se totiž ve skutečnosti o druh chilli papričky a v angličtině se toto koření nazývá cayenne pepper. Chyba tedy nastala v překladu. Pepper je označení pro papričku ale také pro pepř.
Nápis kajenským pepřem
Nejčastěji se tyto papričky pěstují v tropických oblastech, kde mají ke svému zrání potřebné klima a podmínky. Narazit na ně můžete tedy například v Mexiku, Americe, Africe, Japonsku nebo Indii, kde se jim daří i ve volné přírodě. Kajenský pepř bývá častěji velice jemně namletý, čímž jej můžete lehce odlišit od klasického chilli koření. V pálivosti se ale rozhodně zahanbit nenechá, protože se pyšní pálivostí 45 000 SHU, což je poměrně solidní výkon a pro mnoho z nás možná až moc. Své významné místo má hlavně v mexické kuchyni, kde se používá již po několik tisíciletí.
Skvělý samozřejmě není ale jen pro naše chuťové buňky. Velice prospěšný vliv má především na naše zdraví. Zmínku o něm najdete určitě hned na několika stránkách o hubnutí, protože skvěle působí na náš metabolismus, díky čemuž začne naše tělo mnohem lépe spalovat nechtěné a nevzhledné tukové polštářky, snižuje chuť k jídlu, podporuje správné trávení, a také vyplavování toxinů z našeho těla. Do svých jídelníčků by jej měli zařadit i lidé s nachlazením nebo chřipkou (protizánětlivé účinky), vysokým tlakem, protože pomáhá uvést jeho stav do normálu, a lidé náchylní na mozkovou či srdeční příhodu, jelikož spolehlivě působí proti vytváření krevních sraženin. Jeden z pokusů, které byly prováděny na laboratorních krysách ukázal, že si dokáže poradit dokonce i se zastavením růstu žaludečních vředů.
Papričky v hmoždíř
Na konec Vám prozradím ještě jednu jeho velice zajímavou vlastnost, na kterou přišli Číňané. Pokud budete pátrat po kajenském pepři v tradiční čínské medicíně dozvíte se, že pokud se smíchá s lidskými slinami zvládne spolehlivě neutralizovat hadí jed, který byl do člověka po uštknutí vpraven.